donderdag 1 augustus 2024

Published donderdag, augustus 01, 2024 by Ad-Vinylrecords with 0 comment

Vader Abraham - Als Je Wilt Weten Wie Ik Ben (Lp) (1976) - €10,00

posted by ad-vinylrecords

Vader Abraham’s conceptalbum over zijn identiteitscrisis, vandaar het albumtitel en de prachtige single Als Je Wilt Weten Wie Ik Ben, wat vervolgde met de onthutsend eerlijke tekstregel Dan Ben Je Bij Mij Aan Het Verkeerde Adres.
Dit nummer trapte het album af en was schaamteloos eerlijk. 
De hit ‘T Kleine Café aan de Haven was ook een onverbloemd relaas over deze donkere periode waarin hij eigenlijk alleen maar in de kroeg te vinden was, aan of onder de stamtafel.
Het vervolg Zondag beschreef de verveling die uit alle hoeken en gaten stroomde op zo’n dag dat alle zaken en horecagelegenheden gesloten waren.  
Het waren tenslotte de zeventiger jaren. Op zondag had je de grootste kans om iemand hangend aan een balk aan te treffen.
Vader Abraham wist dat als geen ander. De terreur van jawel Het Kruis, zoals Vader Abraham het noemde. 
Van zijn vrouw Sarah raakte hij in deze periode vervreemd.
Omdat zij de in zijn ogen hinderlijke gewoonte had om altijd het laatste woord te willen hebben, zong hij in een zeer verwijtende toon over haar: Het Antwoord Ben Jij.
Het werd hem niet in dank afgenomen. En het werd er niet beter van toen hij over een eventuele echtscheiding zong: Nooit Meer Klagen, Nooit Meer Vragen.
Iets vrolijker van toon was Zigeunerlied, over een ervaring die hij ooit had gehad in de caravan van Koko Petalo.
De filosoof in Vader Abraham flakkerde af en toe nog, zoals u kunt opmaken uit Niet Elke Oester Heeft een Parel, een werkelijk oorstrelend mooi duet met Mie Ketelkamp.
Zijn ode aan Idi Amin, Als Je Niemand Meer Hebt Kom Dan bij Mij, was van een ontroerende schoonheid en brachten zelfs de felste tegenstanders van deze Oegandese dictator in vervoering.
Idi Amin verklaarde later dat hij in gedachten aan deze subtiele ode menig traantje had weggepinkt als hij weer eens een scrotum onder stroom had gezet.
Het uitzinnig vrolijke en daardoor ietwat detonerende nummer Nog Eenmaal Ging het Doek Weer Open handelde over een situatie waarin Vader Abraham naar eigen zeggen vijf keer werd teruggeroepen voor een toegift.
Helaas heeft men dit verhaal nooit kunnen bevestigen.
Wel schijnt het zo te zijn dat Vader tijdens een optreden in Blokker zelf ongevraagd steeds weer terugkwam op het podium. Dit is bevestigd door burgemeester V. Smegma van het Noord Hollandse plaatsje.
Het op het vinyl album laatste nummer We Waren het Bijna Vergeten handelt over de situatie dat Vader Abraham aan het eind van de opnames voor het album het concept uit het oog verloren had.
Het lied gaat in een slow blues en herhaaldelijk fluistert onze Vader in de microfoon: “Waar ging het over?”.
Pas nadat hij er weer bij zijn vrouw in mocht kon hij zijn oorspronkelijke notities inzien. Tegen die tijd was zijn identiteitscrisis voorbij.


Side A
A1.  ALs Je Wilt Weten Wie Ik Ben - 4:20
A2.  ‘t Kleine Café Aan De Haven - 4:15
A3.  Zondag - 4:25
A4.  Het Kruis - 4:00
A5.  Het Antwoord Ben Jij - 4:12
A6.  Zigeunerlied - 5:17

Side B
B1.  Niet Elke Oester Heeft Een Parel  (met Mieke) - 4:03
B2.  Nooit Meer Klagen, Nooit Meer Vragen - 4:10
B3.  Als Je Niemand Meer Hebt - 3:44
B4.  Yo Sononate In Un Dolce Paese - 2:50
B5.  Nog Eenmaal Ging Het Doek Weer Open - 3:20
B6.  We Waren Het Bijna Vergeten - 3:46

Companies, etc.

 Credits
Notes
Released:  1976
Format:  Vinyl, LP
Genre:  Nederlandstalig
Label:  Elf Provinciën
Catalog#  ELF 15.93-G

Vinyl:  Goed (VG)
Cover:  Goed (VG)

Prijs: €10,00

0 comments:

Een reactie posten